Treceți la conținutul principal

Știri cu titluri clickbait

Că ziarele online publică articole cu titluri clickbait (titluri care nu sunt foarte adecvate pentru conținutul articolelor, dar care momesc internauții să dea click pe ele), o știam. Sau că publică articole întregi de tip clickbait/fakenews, menite să atragă vizitatori pe site (exemplul cu sirena din Pirații din Caraibe, pretins-găsită pe malul unei mări sau a unui ocean din realitate, e relevant). Dar și știrile, oameni buni?

citind ziare

S-ar presupune că o știre îți oferă o informație exactă, precisă, acurată și este citită de oameni maturi, în căutare de informații serioase, nu de povești. Și deci că nu merge să faci clickbait cu ei, că te arzi. Și totuși, azi am găsit un titlu care în opinia mea este înșelător, pe ditamai ziare.com, un flux de știri cu pretenții de seriozitate și neutralitate. Articolul în cauză se intitulează Summit extraordinar dupa decizia lui Trump privind Ierusalimul: Israelul e stat terorist!. Trebuie să recunosc, titlul m-a persuadat să-l citesc.

Ce înțelegeți voi din titlul ăsta? Eu am înțeles așa: Trump a declarat că Israelul este un stat terorist. Informația este cu atât mai intrigantă cu cât ziarele de ieri titrau că același Trump a recunoscut oficial capitala Israelului în Ierusalim. Deci azi declară Israelul ca fiind terorist? Adică cum? Și, ca urmare a acestei declarații bombă, are loc un summit extraordinar? Nu ni se spune cine organizează summitul, iar eu am dedus că Occidentul. Dar, citind articolul, aflu că de fapt era vorba de un summit al arabilor, revoltați de mesajul lui Trump de ieri. Și concluzia cu Israelul ca stat terorist le aparține participanților la acest summit, nu lui Trump. Ecce!

Așadar, un titlu cel puțin ambivalent ca semnificație, tocmai de pe ziare.com. Păi și tu, Brutus?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fenomenul Greta Thunberg

Nici nu știu dacă e corect să-i spun Fenomenul Greta Thunberg , în condițiile în care nu sunt sigur dacă există o legătură de cauzalitate între tânăra folosită drept cap de afiș în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și noul val de militanți pentru ecologie și alte asemenea. Dar cu siguranță că Greta Thunberg este o pionieră în această direcție.

Unde erau americanii în Evul Mediu

Antena 3 CNN publică ieri un articol cu un titlu de zile mari: Alegeri legislative în SUA. "Americanii decid dacă țara lor se întoarce în Evul Mediu sau dacă evoluează", transmite corespondentul Antena 3 CNN . Cum vi separe titlul ăsta? Exagerat? Probabil. Dar înainte de a fi exagerat, el este de-a dreptul incorect. Redau în continuare comentariul de pe Facebook al lui Călin-Liviu Georgescu cu privire la acest titlu: Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O'odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face d

Struguri nemuritori

Urmând modelul unora mai vestiți decât mine, m-am decis s-o las mai moale cu zahărul și cu dulciurile , pentru că în ultimii ani am ajuns pe nesimțite să fac excese și să mă trezesc că consum ceva dulce aproape zilnic. Așa că de câteva zile am rărit-o cu dulciurile. În seara asta însă, mi s-a făcut o poftă teribilă de ceva dulce. Căutând prin bucătărie, am găsit, spre surpriza mea, o pungă cu niște struguri de care uitasem. Spre surpriza mea și mai mare, strugurii arătau foarte bine, deși cred că aveau peste o săptămână. Acum, nu știu ce experiențe aveți voi cu strugurii, dar la mine la țară dacă îi lași prea mult după ce i-ai cules, se fac tot o zeamă și se strică. Ei bine, strugurii mei, care erau albi, arătau în proporție de 95% aproape ca noi. Câțiva dintre ei erau puțin zbârciți, dar majoritatea în condiție bună, ca și cum coaja i-ar fi izolat și protejat cumva de descompunere. Așa că i-am pus într-un vas, i-am spălat și am început să-i mănânc, căci și dulci și sunt fructe, ad