Treceți la conținutul principal

E dificil să afli defectele unor produse

Uitați-vă puțin la acest articol. Lidl și-a rechemat în magazine napolitanele Tastino la 800 de grame cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, fiindcă în câteva astfel de pachete a fost găsită Salmonella Typhimurium. Anunțul a apărut la secțiunea de anunțuri și comunicate de pe lid.ro și pe două-trei site-uri, dar nu a fost publicat și pe pagina lor de Facebook. Mă rog, a fost postat la casele de marcat, dar atât. Iar acum nici pe site-ul Lil nu mai apare, fiind șters încă de la data publicării articolului de pe Blog Media (20 octombrie) și poate chiar mai devreme.

produse alimentare cu probleme

Altfel spus, anunțul a fost postat mai mult din obligație, într-o pagină obscură unde nu intră aproape nimeni, dar nu și pe Facebook, unde ar fi avut vizibilitate și ar fi fost mai util (ar fi putut ajunge la mai mulți cumpărători de astfel de napolitane). De ce? Păi simplu, pentru că știrile despre produse cu probleme nu fac cinste brandului și nu constituie o reclamă bună sau pozitivă. Așa că magazinele plusează pe concursuri, promoții, chestii care sclipesc și strălucesc, dar cumva dau la fund știrile care le-ar putea păta imaginea și deci afecta profiturile.

Problema noastră, ca cumpărători, este că în acest sistem (dominat de o publicitate în esență mincinoasă prin omisiune) ne este dificil să aflăm informații utile despre produse pe care le cumpărăm și care au anumite probleme și ne pot îmbolnăvi. Eu de exemplu consumam ocazional acel sortiment de napolitane, care era foarte ieftin și decent la gust. Pe viitor mă voi uita cu mai multă prodență la el, dar ce fac la restul produselor? Pentru că, evident, cazul acestor napolitane poate foarte ușor să fie extins la orice produs din orice supermarket.

Privind mai de sus, constatăm că suntem vrăjiți sau fascinați de o întreagă industrie de marketing și publicitate care ne scoate în față doar părțile bune (uneori nici măcar reale) ale diverselor bunuri de consum și ne ascunde cât mai mult sau chiar în totalitate părțile lor rele și foarte rele.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fenomenul Greta Thunberg

Nici nu știu dacă e corect să-i spun Fenomenul Greta Thunberg , în condițiile în care nu sunt sigur dacă există o legătură de cauzalitate între tânăra folosită drept cap de afiș în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și noul val de militanți pentru ecologie și alte asemenea. Dar cu siguranță că Greta Thunberg este o pionieră în această direcție.

Unde erau americanii în Evul Mediu

Antena 3 CNN publică ieri un articol cu un titlu de zile mari: Alegeri legislative în SUA. "Americanii decid dacă țara lor se întoarce în Evul Mediu sau dacă evoluează", transmite corespondentul Antena 3 CNN . Cum vi separe titlul ăsta? Exagerat? Probabil. Dar înainte de a fi exagerat, el este de-a dreptul incorect. Redau în continuare comentariul de pe Facebook al lui Călin-Liviu Georgescu cu privire la acest titlu: Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O'odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face d

Struguri nemuritori

Urmând modelul unora mai vestiți decât mine, m-am decis s-o las mai moale cu zahărul și cu dulciurile , pentru că în ultimii ani am ajuns pe nesimțite să fac excese și să mă trezesc că consum ceva dulce aproape zilnic. Așa că de câteva zile am rărit-o cu dulciurile. În seara asta însă, mi s-a făcut o poftă teribilă de ceva dulce. Căutând prin bucătărie, am găsit, spre surpriza mea, o pungă cu niște struguri de care uitasem. Spre surpriza mea și mai mare, strugurii arătau foarte bine, deși cred că aveau peste o săptămână. Acum, nu știu ce experiențe aveți voi cu strugurii, dar la mine la țară dacă îi lași prea mult după ce i-ai cules, se fac tot o zeamă și se strică. Ei bine, strugurii mei, care erau albi, arătau în proporție de 95% aproape ca noi. Câțiva dintre ei erau puțin zbârciți, dar majoritatea în condiție bună, ca și cum coaja i-ar fi izolat și protejat cumva de descompunere. Așa că i-am pus într-un vas, i-am spălat și am început să-i mănânc, căci și dulci și sunt fructe, ad