Treceți la conținutul principal

Dușul zilnic dăunează sănătății

Lume, lume! Conform unui articol semnat de Ioan Mircea pe Antena 3 (care are acum CNN în coadă), dușurile zilnice nu mai sunt necesare. Ba chiar experții insistă că a te spăla este „cu adevărat lipsit de importanță”. Iar toate acestea ni se spun încă din titlu.

dușul e inutil

Dacă credeați că titlul e clickbait, ei bine, este, dar numai pe jumătate. Pe de o parte, conform principiului că cei 4 evangheliști în număr de 3 sunt Petru și Matei, după ce articolul antenist începe cu:
Experții în igienă susțin că dușul nu ar trebui făcut vreodată. Potrivit acestora, prin spălarea excesivă am putea elimina microbiomul autoregrabil ce ajută la controlul nivelului de ulei de pe piele.
și ne prezintă apoi o chiuvetă mizeră pentru un efect emoțional de repulsie mai puternic (apropo de asta, Elon Musk a intrat în sediul Twitter cu o chiuvetă albă și curată), textul continuă:
Dușul de dimineață face parte din rutina zilnică a milioane de oameni, dar potrivit unui expert în igienă, dușul chiar nu este important și nu trebuie făcut vreodată.
Până la urmă, experții în igienă se dovedesc a fi unul singur, în persoana expertei (conform textului de pe A3, este o ea) Sally Bloomfield de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care afirmă că „singurul motiv pentru care ar trebui să facem duș este să fim acceptabili din punct de vedere social”. Nu știu voi, dar eu n-aș vrea să fiu prietenul ei.

Pe de altă parte, titlul nu este totuși clickbait, deoarece deși nu sunt „experți” ci o singură „expertă”, căreia de fapt autorul posibil să-i fi greșit până și sexul, ea afirmă fix ce scrie în titlul postării anteniste. Că n-ar trebui să facem dușuri zilnice, că nu sunt bune la nimic altceva decât pentru socializare (să nu mirosim urât, gen) și că pot avea chiar efecte nefaste asupra organismului. De unde și ideea că n-aș vrea s-o am de nefastă.

Așa că titlul este și nu este clickbait. La fel ca titlul articolului de față, pentru că, la drept vorbind, ce să te și aștepți de la presa românească online? Articole la kilogram, de 4-5 rânduri fiecare, traduse cu Google Translate, că încă n-au auzit de DeepL. Oh, well. Păcat de apa consumată în pandemie, când ni se spunea să ne spălăm cât mai mult și să ne clătim din abundență.

Da, sunt ironic. Dar ce, voiați să tratez serios o știre ca asta? Singura chestie notabilă este că presa mainstream de acum pedalează pe nocivitatea dușului, după ce anterior ne vorbise despre beneficiile lui. Apar experți care sunt citați, sigur, în articole scrise pe genunchi, dar chiar și așa. Probabil perioada asta va rămâne în istorie drept epoca lui Homo Telestupidus.

Notă pentru cei care vor intra pe articolul ăsta peste 100 de ani, fără să știe despre ce-i vorba: războiul dintre Rusia și Ucraina (sau mai degrabă reacția Occidentului și a Europei, care au decis să sancționeze Rusia - un furnizor principal de energie electrică și gaze) a amplificat criza energetică din UE, începută odată cu politicile verzi ale Uniunii (așa-numitul Green Deal). Drept urmare, ni se spune să economisim apa, să stingem lumina și să mai luăm o haină pe noi, ca pe vremea lui Ceaușescu.

S-a mers până acolo încât prin martie-aprilie șefa UE în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, în cadrul unui eveniment POLITICO Live, ne-a învățat cum să facem economie la apă, curent și gaze:
Limitați dușurile dumneavoastră și ale adolescenților dumneavoastră. Iar când închideți apa, spuneți: „Ia de-aici, Putin!”
Clar că nu se pricepe. Vedeți în clipul de mai jos cum se face duș în mod corect, fără să risipești apa. Ia de-aici, Putin!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fenomenul Greta Thunberg

Nici nu știu dacă e corect să-i spun Fenomenul Greta Thunberg , în condițiile în care nu sunt sigur dacă există o legătură de cauzalitate între tânăra folosită drept cap de afiș în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și noul val de militanți pentru ecologie și alte asemenea. Dar cu siguranță că Greta Thunberg este o pionieră în această direcție.

Unde erau americanii în Evul Mediu

Antena 3 CNN publică ieri un articol cu un titlu de zile mari: Alegeri legislative în SUA. "Americanii decid dacă țara lor se întoarce în Evul Mediu sau dacă evoluează", transmite corespondentul Antena 3 CNN . Cum vi separe titlul ăsta? Exagerat? Probabil. Dar înainte de a fi exagerat, el este de-a dreptul incorect. Redau în continuare comentariul de pe Facebook al lui Călin-Liviu Georgescu cu privire la acest titlu: Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O'odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face d

Struguri nemuritori

Urmând modelul unora mai vestiți decât mine, m-am decis s-o las mai moale cu zahărul și cu dulciurile , pentru că în ultimii ani am ajuns pe nesimțite să fac excese și să mă trezesc că consum ceva dulce aproape zilnic. Așa că de câteva zile am rărit-o cu dulciurile. În seara asta însă, mi s-a făcut o poftă teribilă de ceva dulce. Căutând prin bucătărie, am găsit, spre surpriza mea, o pungă cu niște struguri de care uitasem. Spre surpriza mea și mai mare, strugurii arătau foarte bine, deși cred că aveau peste o săptămână. Acum, nu știu ce experiențe aveți voi cu strugurii, dar la mine la țară dacă îi lași prea mult după ce i-ai cules, se fac tot o zeamă și se strică. Ei bine, strugurii mei, care erau albi, arătau în proporție de 95% aproape ca noi. Câțiva dintre ei erau puțin zbârciți, dar majoritatea în condiție bună, ca și cum coaja i-ar fi izolat și protejat cumva de descompunere. Așa că i-am pus într-un vas, i-am spălat și am început să-i mănânc, căci și dulci și sunt fructe, ad