Treceți la conținutul principal

Elon Musk l-a deblocat pe Donald Trump pe Twitter

Una din știrile acestui weekend a fost că Elon Musk i-a deblocat contul de Twitter al lui Donald Trump, în urma unui sondaj la care 51.8% din cei 15 milioane de participanți au votat pentru. O fi de bine sau o fi de rău?

microfon

Pe perioada cât a fost președinte, Trump a fost supus unei cenzuri și critici acerbe din partea presei și televiziunilor mainstream americane, tributare aripii democrate. Ca să vă dați seama până unde se mergea, acestea nici măcar nu îl lăsau să-și termine frazele. De exemplu, deseori în mijlocul unui discurs filmat era întreupt de moderatorul emisiunii care pur și simplu îl tăia sau spunea peste el că aici trebuie să precizeze că președintele răspândește fake news și că ce spune el nu este adevărat, adică se foloseau inclusiv metode din acestea barbare și grosiere. Apropo, presa de la noi este și ea subordonată influenței democrate din SUA, adică partidului opus republicanilor, din rândul cărora a ieșit Trump.

Pentru mulți care nu subscriu la progresismul și globalismul din ultimii ani, reinstaurearea contului lui Trump pe Twitter a însemnat un lucru bun. În fond, nu asta era una dintre principalele critici aduse platformei Twitter, că s-a umplut de moderatori progresiști și woke care te cenzurează pe motive de corectitudine politică? Iată, cu readucerea lui Trump pe Twitter (fie și doar teoretică, dacă acesta va refuza să posteze din nou acolo) s-a făcut un pas înainte către libertatea de opinie și de expresie. Cel puțin asta m-am gândit eu în prima fază.

După care însă am dat peste următoarea postare a lui Adrian Pătrușcă (jurnalist pe ActiveNews) pe Facebook:
Dumnezeu l-a creat pe Om absolut liber. Liber inclusiv să Îl hulească pe El, Creatorul lui.
Votul „popular” pentru a da cuiva (Trump, în speță) dreptul la cuvânt este o mizerie. Elon Musk a făcut o mizerie.
Omul trebuie să aibă dreptul de a vorbi chiar dacă toată Omenirea este împotrivă.
Și mi-am dat seama că speranțele mele cu privire la libertatea de expresie de pe Twitter sunt iluzorii. Pentru că, indiferent dacă crezi sau nu în existența unui Dumnezeu, deciziile pe baza votului popular sunt întotdeauna tributare tendințelor care există la nivelul maselor. Ar fi fost bine ca Musk să-l deblocheze pe Trump pentru că crede într-un principiu. Respectiv chiar în principul libertății de exprimare, pe care îl tot clamează în ultimele zile. În schimb, el l-a deblocat pentru că majoritatea a cerut-o. Ce va face însă când majoritatea va cere suspendarea unei persoane ale cărei opinii, chiar dacă poate adevărate, sunt incomode?

Desigur, e posibil ca Musk să fi recurs la strategia acestui sondaj pentru a devia o parte din criticile celor care nu-l iubesc pe Trump, prevăzând rezultatul votului. Uite, nu eu am vrut să-l aduc înapoi pe Trump, poporul a cerut-o. Dacă nu vă place, certați-vă cu poporul. Dar ce va face atunci când nu va putea evita presiunea care va fi pusă pe el în anumite momente și decizii critice?

Până la urmă, Musk este un afacerist și nu un gânditor, filosof sau luptător pentru libertate. Coincidența face că acum, când suntem asaltați de o elită care impune cenzura în numele toleranței, „nișa” libertății de expresie să fie foarte populară și deci profitabilă. Atâta tot.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fenomenul Greta Thunberg

Nici nu știu dacă e corect să-i spun Fenomenul Greta Thunberg , în condițiile în care nu sunt sigur dacă există o legătură de cauzalitate între tânăra folosită drept cap de afiș în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și noul val de militanți pentru ecologie și alte asemenea. Dar cu siguranță că Greta Thunberg este o pionieră în această direcție.

Unde erau americanii în Evul Mediu

Antena 3 CNN publică ieri un articol cu un titlu de zile mari: Alegeri legislative în SUA. "Americanii decid dacă țara lor se întoarce în Evul Mediu sau dacă evoluează", transmite corespondentul Antena 3 CNN . Cum vi separe titlul ăsta? Exagerat? Probabil. Dar înainte de a fi exagerat, el este de-a dreptul incorect. Redau în continuare comentariul de pe Facebook al lui Călin-Liviu Georgescu cu privire la acest titlu: Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O'odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face d

Struguri nemuritori

Urmând modelul unora mai vestiți decât mine, m-am decis s-o las mai moale cu zahărul și cu dulciurile , pentru că în ultimii ani am ajuns pe nesimțite să fac excese și să mă trezesc că consum ceva dulce aproape zilnic. Așa că de câteva zile am rărit-o cu dulciurile. În seara asta însă, mi s-a făcut o poftă teribilă de ceva dulce. Căutând prin bucătărie, am găsit, spre surpriza mea, o pungă cu niște struguri de care uitasem. Spre surpriza mea și mai mare, strugurii arătau foarte bine, deși cred că aveau peste o săptămână. Acum, nu știu ce experiențe aveți voi cu strugurii, dar la mine la țară dacă îi lași prea mult după ce i-ai cules, se fac tot o zeamă și se strică. Ei bine, strugurii mei, care erau albi, arătau în proporție de 95% aproape ca noi. Câțiva dintre ei erau puțin zbârciți, dar majoritatea în condiție bună, ca și cum coaja i-ar fi izolat și protejat cumva de descompunere. Așa că i-am pus într-un vas, i-am spălat și am început să-i mănânc, căci și dulci și sunt fructe, ad