Treceți la conținutul principal

Raluca Turcan, noul ministru al culturii

Odată cu încetarea grevei profesorilor, care a permis mult-așteptata rotativă guvernamentală, ceea ce a speculat jurnalista Carmen Dumitrescu pe Facebook a devenit realitate: Raluca Turcan a ocupat fotoliul de la cultură. Vă citez acum din postarea lui Carmen Dumitrescu:

Deci va fi absolut superb! La audieri a zis că ea e cu muzica, cu astea, ceea ce, evident, o face om de cultură și înțelege nevoile culturale ale românilor. De aia a și rostit primele vorbe de duh despre obiectivele culturale ale țării: „Doresc să menținem un standard înalt de excelență,  pentru că e cea mai bună carte de vizită a țării noastre.”

În opinia mea, sintagma „standard înalt de excelență” conține un pleonasm, deoarece excelența este deja un înalt nivel (chiar „de perfecțiune”, conform dexonline) sau calitatea de a fi excelent. Chiar și așa, poate veți spune că doamna Carmen Dumitrescu a exagerat. Dacă da, este cazul să citiți și restul postării de pe Facebook, amintindu-vă că aceeași Raluca Turcan i-a urat „la mulți ani” baronului Samuel von Bruckenthal și cu altă ocazie a spus: „omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și se trezește mort”.

Și uite-așa, în România anului 2023, o lipsă crasă de cultură generală combinată cu absența unor noțiuni elementare de limbă par să te califice pentru postul de ministru al Culturii. Pam-pam!

lectură în bibliotecă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fenomenul Greta Thunberg

Nici nu știu dacă e corect să-i spun Fenomenul Greta Thunberg , în condițiile în care nu sunt sigur dacă există o legătură de cauzalitate între tânăra folosită drept cap de afiș în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și noul val de militanți pentru ecologie și alte asemenea. Dar cu siguranță că Greta Thunberg este o pionieră în această direcție.

Unde erau americanii în Evul Mediu

Antena 3 CNN publică ieri un articol cu un titlu de zile mari: Alegeri legislative în SUA. "Americanii decid dacă țara lor se întoarce în Evul Mediu sau dacă evoluează", transmite corespondentul Antena 3 CNN . Cum vi separe titlul ăsta? Exagerat? Probabil. Dar înainte de a fi exagerat, el este de-a dreptul incorect. Redau în continuare comentariul de pe Facebook al lui Călin-Liviu Georgescu cu privire la acest titlu: Aici, corespondentul Antena 3 CNN a creditat americanii cu existență în Evul Mediu de la el din burtă, din burta aia pe care n-a pus-o pe carte, că între secolul al cincilea și al cinșpelea pe-acolo n-a călcat picior de englez. De fapt, când spui că americanii se întorc în Evul Mediu dacă Republicanii au majoritatea în alegeri, spui că americanii își fac bagajele și se întorc în Anglia, pentru a petrece Evul Mediu acolo, că în America erau doar băștinașii Pima, O'odham și Hohokama. Deci, exagerat. Practic, o tâmpenie. Rămâne doar întrebarea, de ce ar face d

Struguri nemuritori

Urmând modelul unora mai vestiți decât mine, m-am decis s-o las mai moale cu zahărul și cu dulciurile , pentru că în ultimii ani am ajuns pe nesimțite să fac excese și să mă trezesc că consum ceva dulce aproape zilnic. Așa că de câteva zile am rărit-o cu dulciurile. În seara asta însă, mi s-a făcut o poftă teribilă de ceva dulce. Căutând prin bucătărie, am găsit, spre surpriza mea, o pungă cu niște struguri de care uitasem. Spre surpriza mea și mai mare, strugurii arătau foarte bine, deși cred că aveau peste o săptămână. Acum, nu știu ce experiențe aveți voi cu strugurii, dar la mine la țară dacă îi lași prea mult după ce i-ai cules, se fac tot o zeamă și se strică. Ei bine, strugurii mei, care erau albi, arătau în proporție de 95% aproape ca noi. Câțiva dintre ei erau puțin zbârciți, dar majoritatea în condiție bună, ca și cum coaja i-ar fi izolat și protejat cumva de descompunere. Așa că i-am pus într-un vas, i-am spălat și am început să-i mănânc, căci și dulci și sunt fructe, ad